Genomförda provningar

24:e Mars provar vi Whisky från Tysta destillerier

 
Det finns mindre än 100 aktiva destillerier kvar i Skottland. Sorgligt nog är listan över "tysta destillerier" som nu är borta är mycket längre. Historien om whisky i Skottland går tillbaka över tre århundraden. Under denna tid har tusentals destillerier kommit och gått - även om många av dem var olagliga och inte särskilt sofistikerad med dagens mått. Det är förståeligt - de flesta av malt whisky producenterna var gömda destillerier med sitt främsta syfte i livet att skapa berusning.
 
Tillbaka till ämnet "tysta stillbilder" några av dessa destillerier stängdes helt enkelt därför att de oförmögen att producera konkurrenskraftigt whisky. Många destillerier föll offer för en av branschens återkommande kriser eller pågående koncentrationen / globaliseringen. Denna koncentrations trend har lett till ytterligare "rationalisering" i hela whisky industrin de senaste decennierna. Det är synd att single malt whisky som kategori verkligen tog fart efter att cirka två dussin destillerier stängts.
Banff, Ben Wyvis, Brora, Caperdonich, Coleburn, Convalmore Dallas Dhu, Glen Albyn, Glencraig, Glen Flagler / Killyloch, Glen Keith, Glenlochy, Glen Mhor, Glenugie, Glenury Royal, Hillside / Glenesk, Imperial, Inverleven, Kinclaith, Ladyburn, Littlemill Lochside, Millburn, Mosstowie, North Port / Brechin, Pittyvaich Port Ellen, Rosebank, St Magdalene / Linlithgow
Tyvärr, är det min erfarenheter att många malts från dessa destillerier knappast gör en nostalgisk över "den gamla goda tiden". Så man har även stängt anläggningar för att whiskyn inte var bra. De flesta av de tysta destilleriet på den här listan stängdes på 1980-talet. Det betyder att du fortfarande kan ha möjlighet att hitta udda tappning av dem till ett rimligt pris.
 

TYSTA DESTILLERIER
Vi skall njuta av 6 st singel malt från följande stängda destillerier

Destilleriet är byggt på platsen för en 12th century spetälsk koloni. Under ett antal rekonstruktioner det omvandlades till Covent och senare till sjukhuset innan det vände i ett destilleri. Några källor hävdar att Saint Magdalena grundades (som Linlithgow) så tidigt som 1765, men jag föredrar att hålla sig till mer konservativa uppskattning av 1798. Även med försiktig uppskattningSaint Magdalena var en av de äldsta destillerierna i Skottland.

Inverleven (alias Dumbarton) byggdes relativt nyligen (1938) av företaget Hiram Walker & Sons. Det klassas som ett Lowlander av Michael Jackson, men Loch Lomond bränneri några miles norr är en västra Highlander.


Den Imperial bränneri konstruerades 1897 av Thomas Mackenzie, en företagare som redan äger två andra malt whisky destillerier; Dailuaine och Talisker. Imperial var överföras bara ett år senare till Dailuaine-Talisker Distilleries Ltd som - precis som namnet antyder - även förvaltat andra destillerier i den skotska staden Carron: Dailuaine.

Den snabbt växande Johnnie Walker blends krävt mycket rökig "Islay stil" maltwhiskeyn i sina recept. Även utan torra förhållanden på Islay under 70 talet, skulle ha varit svårt att snabbt öka produktion där, så SMD / DCL började experimentera med framställning av hårdare rökig malt på fastlandet. Ytterligare en fördel: detta skulle vara mer kostnadseffektiva än produktion på en ö. Efter några försök i Port Dundas gamla Clynelish destilleriet valdes och en stund både destillerier arbetade sida vid sida. De var kända som "Clynelish jag" (det nya destilleriet) och "Clynelish II" (den gamla), men bestämde sig slutligen ett nytt namn för den gamla spritfabriken, helt enkelt Brora - Uppkallad efter staden.

Traditionella Lowland metod triple-destillation användes vid Rosebank Distillery - i motsats den dubbla destillation metod som används nästan överallt i Skottland. Så länge destilleriet endast var avställd det kunde ha startat med samma konfiguration. Men nästan varje källa hävdar att Rosebank såldes för gott 2002 och att destilleriet byggnaderna skulle omvandlas till lägenheter, kontor och en restaurang. Med detta i åtanke, rapporter i början av 2009 att destilleriet utrustning stals verkar vara mest PR att behålla namnet i folks medvetande.
Dallas Dhu var den sista Scotch whisky destillerier som byggdes på 19th century. Det var också en av de första destillerier med den "traditionella" Pagoda tak (den Dailuaine bränneri var först med den funktionen). Vid en första anblick Pagoda tak kan tyckas vara på sin plats i Skottland som normalt uppmärksam - vanligtvis Pagoda's är förknippade med gamla buddhistiska tempel i länder som Japan eller Kina. Buddhister är teetotalers, så Highlands of Scotland (fortfarande världens största whisky producent) knappast kännas som en lämplig bakgrund för ett tempel. Men ursprunget till taket är skotska. Arkitekten Charles Chree Doig från Elgin konstruerade första pagoden tak och installerade det på Dailuaine destilleri 1889. Karls mål var att förbättra luftflödet runt torv bränder i ugnen. Hans tak design visat sig fungera fint och några år senare dussintals av malt whisky destillerier hade märkbara spetsiga tak.