Genomförda provningar

The Ten – den optimala provningen

 

Whisky är det mest mångfacetterade och smakrika destillat som finns,  komplexiteten är ibland så stor att det är svårt att greppa. Ska man riktigt  förstå whisky förutsätter det att man kan särskilja ett antal olika stilar.  Därför har en av världens mest respekterade whiskykvinnor, Geraldine Landier på  La Maison du Whisky, valt ut tio fat som representerar tio olika  smakprofiler.

Tanken med The Ten är pedagogisk. Geraldine Landier har valt tio fat, i tio  stilar som var för sig representerar en av whiskyns byggstenar. Buteljeringarna  spänner över ett spektrum från lätt lågland till tung rök. Whiskyn är i  allmänhet ung för att minska fatpåverkan och tydliggöra ursprungsstilen. Faten  har även valts utifrån destilleriernas husstilar och täcker hela Skottland, från  Clynelish i norr till Laphroaig på Islay.

 
 
En mer lärorik provning för en whiskyklubb än The Ten är svår att tänka sig. Här  är all fokus på smak och destillerierna själva hamnar för en gångs skull i  skymundan. Att det dessutom råkar vara en genuint skicklig whiskyperson som valt  ut faten gör upplevelsen både pedagogisk och välsmakande. Flera av buteljeringarna i The Ten-serien har fått ett mycket gott mottagande av  internationella experter.

Vi hade mycket roligt i vår strävan av perfektion, efter en genomgång av respektive flaska, destilleri och whisky typ började laborationerna. Under högstämmning sökte alla den optimala blandningen och jag undrar hur kreativa vissa var eftersom   The Ten No 8 – Heavy Sherry 2004, 45,1% och The Ten No 9 – Heavy Islay Peat 2005, 50,1% tog slut
Innan kvällen var slut blandade ordförande till alla recepten så var och en kunde ta sin "vinnar" blandning med sig hem.