Genomförda provningar

Whiskyprovning

2015-11-25 kl 19:00

 Master Distiller of the Year

2015

Ian Chang - Kavalan Distillery (Taiwan)

 Kavalan

 

I december 2008 började framgångssagan om Kavalan. Då släpptes den första whiskyflaskan som slog världen med häpnad. Namnet Kavalan kommer från den första folkstammen som bebodde Yilan i nordöstra Taiwan.

 År 2008 öppnade också ett besökscenter som har 1 miljon besökare per år (att jämföra med stora skotska destillerier som har ca 80000 besökare per år)! 

 Receptet på en klassisk Kavalan är komplext och smaken får sin karaktär från olika typer av fat så som nya bourbon- eller sherryfat eller gamla fat vilket ger flera dimensioner av fruktiga och blommiga toner.

 Tre års lagring i Taiwan motsvarar åtta till tio års lagring i Skottland. Hur är det möjligt? Jo, den höga temperaturen i Taiwan gör att mognaden går nästan okontrollerbart fort, årsmedeltemperaturen är 15–20 grader högre än i Skottland och i lagerhusen är det ofta över 40 grader varmt. Under sådana förhållanden sker avdunstningen i en rasande takt. Det kan handla om mer än femton procent per år som "går till änglarna". Därför gör Kavalan ett ovanligt rent destillat eftersom spriten inte kommer att tillbringa så lång tid i faten som krävs för att ta bort oönskade toner som en "finkligare" sprit kräver för att utvecklas till god whisky.

 Man har också byggt lagerhus med 5 våningar för att utnyttja skillnader i temperatur mellan våningarna, något som är vanligt i USA vid lagring av bourbon. Man lagrar större fat på de övre varmare våningarna och mindre på de lägre, svalare. 

  

Kavalan Solist Sherry Cask 57.8%
Kavalan Sherry oak 46%
Kavalan Concertmaster Port Finish 40%
Kavalan unpeated 40%

KAVALAN King Car Whisky
KAVALAN Ex-Bourbon Oak

 

 

Min vana trogen komplettera jag provningen med en 7.e sort

 

KAVALAN Ex-Sherry Oak 46% " for Personal collection Only"

 


 

Generellt fantastiskt vad man kan åstadkomma med så kort lagring
man markerar med tydlighet att ålders fixering är i vissa läge totalt fel.

 

Med ett hjärta som bara består av 13% av batchen är man nog den kräsnaste i branschen

 


Kvällens vinnare blev inte oväntat Kavalan Solist Sherry Cask 57.8%
följd av KAVALAN Ex-Bourbon Oak med

KAVALAN Ex-Sherry Oak 46% " for Personal collection Only" på #:e plats