Genomförda provningar

 

VM14 whiskyglas


Nu har du chansen att sitta med i juryn i fjärde upplagan av Maltwhisky-VM. 126 maltdestillat ska blindprovas på 26 platser över hela landet.

De tolv bästa gör upp om VM-titeln i december. Över 1500 whiskyälskare korar världsmästar-trion!

2014 är mästerskapsår. Maltwhisky-VM kommer tillbaka för fjärde gången sedan premiären 2005. Det var fyra år sedan sist. Den olympiska cykeln gör tävlingen mer spännande, det hinner ju hända en del på marknaden, somliga destillerier droppar av samtidigt som nya tappningar föds.
– Tendensen är tydlig, menar VM-general Henrik Aflodal från Whiskyspot.com. De aktiva singelmaltdestillerierna ligger på bra samtidigt som flera blendingmaltfabriker ger upp och drar in sina singelmalter. En konsekvens av att maltwhiskyscenen kommersialiseras och konkurrensen hårdnar. Kvaliteten skärps samtidigt som utbudet av tillgängliga destillerier krymper. Det var ett mer differentierat utbud för 8-10 år sedan.

126 maltwhiskies från 110 destillerier möts i en World Cup. 21 deltävlingar genomförs på olika platser i Sverige. De två bästa i varje deltävling går vidare till fyra semifinaler. Slutlig ’Grande Finalen går av stapeln i Stockholm.Juryn består av ”vanliga” whiskykonsu-menter som provar whiskyn "kvartsblint", deltagarna vet nämligen vilka destillerier som väntar men inte i vilken ordning whiskyn kommer ut eller vilka tappningar det handlar om. Ordförande i varje jury-grupp är Whiskyspots chefredaktör

Henrik Aflodal.